Monday, December 26, 2011

Jablkový koláč

cesto

30 dg výberovej múky polohrubej
30 dg hladkej múky špeciál (ak mame iba polohrubu, tak pouzijeme iba tu)
15 – 20 dg práškového cukru
1 kypriaci prášok (aby cesto nebolo tvrde)
1 zltko
1 Palmarin alebo Hera
6 polievkových lyžíc šľahačkovej smotany
1 vanilk.cukor (ak zabudneme dat do cesta, mozeme nim posypat vrch kolaca)
Všetko spolu zahnetieme. Ak vyvalkane cesto nedrzi, pridame este smotanu a zapracujeme.

náplň

1 kg očistených jabĺk podusiť s kryštálovým cukrom a škoricou podľa chuti. Nechať vychladnúť.
Medzitým si pripravíme na strúhanku (6-8 polievk.lyzic) opraženú na masle. Taktiež nechať vychladnúť.

Cesto rozdelíme na dve časti. Jednu rozvaľkáme dáme na plech a posypeme strúhankou a na to poukladáme lyžicou jablka, ktoré potom opatrne rozotrieme. Rozvaľkáme druhú časť cesta a prikryjeme jablka. Okraje pozatláčame a vrch popicháme vidličkou. Posypeme orechami a strcime do rury.
Pecieme cca pol hodinu na 180st.


No comments:

Post a Comment