Sunday, December 18, 2011

Vianočná jucha

Jucha z kapusty, sušené huby podľa chuti, údená klobása a surová klobása (najlepšie domáca), 1 slepačí bujón, 8 strúčikov cesnaku, 3 ks sušené slivky, 1 stredne veľká cibuľa, mletá rasca, čierne korenie, majorán, soľ, mletá červená paprika a maslo.

Juchu, sušené huby, slepačí bujón, cesnak, sušené slivky, mletá rasca, čierne korenie, soľ dáme variť. Keď začne vrieť necháme variť asi 15 minút na miernom ohni. Potom pridáme klobásu a varíme ďalej na miernom ohni.
Medzi tým si pripravíme zápražku z masla a cibule. Cibuľu speníme na masle odstavíme a pridáme mletú červenú papriku zamiešame , vlejeme do juchy a necháme ešte 15 minút povariť na miernom ohni. Ešte dochutíme, pridáme majorán necháme povariť 3 minúty a dobrú chuť.

Poznámka: Ak je jucha veľmi kyslá dolejeme vodou. Aj v prípade odparenie väčšieho množstva juchy dolievame vodou.

Sciranka

30 dg hrubej múky, 3 vajíčka štipka soli, všetko zhnetieme (ak by sa nedalo zhniesť pridáme trocha vody. (Cesto musí byť tvrdé) Cesto strúhame na strúhadle (ako jabĺčka) a posypávame múkou aby sa cestovina nezlepila. Varíme v slanej vode s lyžicou oleja, kým cestovina nevypláva na povrch


No comments:

Post a Comment