Friday, September 14, 2012

Sviečková na smotane


600 gr hov. mäso ( môžeš použiť aj bravčové, alebo kuracie)
200 gr mrkva
150 gr zeler
150 gr petržlen
150 gr cibuľa
trocha údenej slaniny
2 ks bobkový list
6 ks nové korenie
6 ks celé čierne korenie
1 ks kyslá smotana (200)
1 ks smotana na šľahanie
mlieko na zriedenie, čiže podľa potreby
3-4 polievkové lyžice hladkej múky (môže byť polovica polohrubej)
1 ks citrón
1 pol. lyžica horčice
olej
cukor, ocot, lekvár alebo džem, vegeta, koňak

Mäso opečieme na rozpálenom oleji zo všetkých strán a vyberieme. Do oleja pridáme plátky slaniny (2 cez celu slaninu a hrubé asi 5 mm), pridáme cibuľku a cukor a restujeme kým cukor trocha nezhnedne, do toho pridáme postrannú koreňovú zeleninu orestujeme cca
3 min.a zalejeme vodou . Do toho pridám korenie (ja ho dávam do toho vajíčka na čaj, alebo môžeš zviazať do obväzu, ktorý predtým prepláchneš) a polovicu citrónu. Keď začne vrieť pridáš opečené mäso a dusíš kým nezmäkne. (vody toľko aby mäso bolo zaliate)
Len čo je mäso mäkké vyberieš. Zároveň vyberieš aj korenie, citrón a slaninu a dorobíš omáčku.
Keď sa mäso dusí, pripravíš si smotany, rozmiešaš s múkou horčicou a džemom (ak to bude husté pridáš trochu mlieka. Predtým než to vyleješ do základu odober 3 pol. lyžice zo základu a zamiešaj do smotany. To je kvôli tomu aby sa Ti nezrazila zátrepka.
Za stáleho miešania vyleješ zátrepku do základu a dochutíš soľou, vegetou prípadne citrónovou šťavou, alebo octom. Keď je potrebné tak aj cukrom. Všetko rozmixuješ, ochutnáš, vrátiš to na sporák, pridáš 2 pol.lyžice koňaku, (môže byť aj vodka) necháš trocha na miernom ohni za stáleho miešania prevrieť cca 3 min. Odstavíme a dobrú chuť.
Ak by sa Ti urobila hustá omáčka tak zriediš mliekom.

Dobrú chuť !

No comments:

Post a Comment