Potrebujeme:
- Mlieko, plnohodnotné, z družstva alebo z mliekomatu. Cca 5 litrov.
- Plastová fľaša
Mlieko stojí od večera
do rána. Pozbierame smotanu. Ak nemáme
cool mieko, môžeme vyskúšať 33perc. smotanu.
Začíname. Smotanu
prihriať, 2-3 sekundy, by letná bola. Naliať do fľaše. Fľašou triasť, kým sa v nej
neobjaví tuhá hmota. Ak sa netvorí, fľašu položíme na radiátor a potom trasieme
ďalej. To trasenie vyzerá tak, ako keď sa snažíme odstrániť bublinky z minerálky.
Hmotu vylejeme,
vyberieme, alebo vyrežeme z fľaše. Voda, ktorá vznikla, sa dá použiť ako
cmar – nechať vykysnúť.
Maslovú hmotu ešte
premývame v studenej hmote – dať do mištičky, pritláčať lyžičkou na
stranu, aby sme dostali mlieko von. Kým voda nebude čistá. Podľa toho, ako veľmi
sa budete s maslom hrať, tak budete mať buť tuhšie maslo, alebo niečo, čo
vyzerá ako maslová pomazánka.
No comments:
Post a Comment