Sunday, April 14, 2013

Domáce maslo


Potrebujeme:
  • Mlieko, plnohodnotné, z družstva alebo z mliekomatu. Cca 5 litrov.
  • Plastová fľaša
Mlieko stojí od večera do rána. Pozbierame smotanu.  Ak nemáme cool mieko, môžeme vyskúšať 33perc. smotanu.
Začíname. Smotanu prihriať, 2-3 sekundy, by letná bola. Naliať do fľaše. Fľašou triasť, kým sa v nej neobjaví tuhá hmota. Ak sa netvorí, fľašu položíme na radiátor a potom trasieme ďalej. To trasenie vyzerá tak, ako keď sa snažíme odstrániť bublinky z minerálky.
Hmotu vylejeme, vyberieme, alebo vyrežeme z fľaše. Voda, ktorá vznikla, sa dá použiť ako cmar – nechať vykysnúť.
Maslovú hmotu ešte premývame v studenej hmote – dať do mištičky, pritláčať lyžičkou na stranu, aby sme dostali mlieko von. Kým voda nebude čistá. Podľa toho, ako veľmi sa budete s maslom hrať, tak budete mať buť tuhšie maslo, alebo niečo, čo vyzerá ako maslová pomazánka.

No comments:

Post a Comment