Sunday, April 28, 2013

Severoafrické „lečo“

Jeden z mojich velmi oblubenych receptov. Jednoduchy, chutny, vyborny na leto, alebo na lahku veceru bohatu na chute v podstate kedykolvek. Nasla som na jednom z food bloggov, ktore sledujem. Davam ho sem, lebo by ma velmi mrzelo, keby zmizol.
Tu rascu prosim vo vlastnom zaujme nepancovat s obycajnou. Dava jedlu exoticku chut. Kupila som v Hypernove. Tiez odporucam nesetrit na paradkach. Popisany recept nam dvom vystacil na jednu veceru. Tento recept ma vlastne placky, ale robili sme k tomu aj "pagace na sodze", lebo nebol cas na kysnutie a nabuduce si urobime kukuricne, bezlepkove.

Šakšuka      
  • 2 lyžice olivového oleja     
  • 1 menšia cibuľa     
  • 2 strúčiky cesnaku     
  • ¼ čili papričky alebo ¼ lyžičky čili vločiek     
  • ¾ lyžičky soli     
  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia     
  • ½ lyžičky údenej mletej papriky (aj s neudenou chudilo)
  • ½ lyžičky mletej rasce     
  • ½ lyžičky mletej rímskej rasce     
  • ½ lyžičky kurkumy     
  • 1 plechovka lúpaných paradajok     
  • 1 lyžica paradajkového pretlaku     
  • 1 lyžica medu     
  • 1 lyžička octu z červeného vína (improvizovala som :)
  • 50 g baby špenátu     
  • 50 g slaného syra     
  • 2 vajcia  
Na panvici orestujeme na oleji na drobno pokrájanú cibuľu a na plátky pokrájaný cesnak do mäkka. Potom pridáme čili, soľ, čierne korenie, údenú papriku, rascu, rímsku rascu a kurkumu a opekáme, kým nezačnú voňať. Potom pridáme paradajkový pretlak a opečieme ho tiež. Nakoniec pridáme lúpané paradajky, med a ocot a podusíme, kým zmes mierne nezhustne, zhruba 10 minút. Nakoniec pridáme špenát a necháme ho v omáčke povädnúť. Rúru predhrejeme na 180°C. 
Do omáčky v panvici ponoríme kúsky syra, urobíme do nej varechou jamky, do každej vylejeme opatrne celé vajce a vložíme do rúry zapiecť na ďalších zhruba 10 minút, alebo kým bielky nestuhnú. Podávame ešte horúce s chlebovými plackami alebo čerstvým chlebom.

Zdroj: http://www.natanieri.sk/severoafricke-slnko-na-panvici (Dakujem)

No comments:

Post a Comment